Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Naivní volič

1. 1. 2011 12:32
Nejsem sice příznivcem teorie,

že se má každý o sebe postarat sám, protože ne každý je toho objektivně schopen a nějaká forma státní pomoci musí existovat, ale naprosto souhlasím s názorem, že nic by nemělo být zadarmo. Čím víc toho člověk zadarmo dostane, tím více si toho neváží, považuje to za samozřejmost a koneckonců to vede k pohodlnosti, lenosti a plýtvání. Mnohonásobně to platí ve výchově našich dětí. Od narození až k dospělosti. Rozmazlování, práva bez povinností, luxusní dárky, nepřiměřené kapesné, nerozlišování "vyčůranosti" od výchovy k utváření "osobnosti" a přílišné umetání životní cesty právě vede mladé lidi k falešnému dojmu, že tak to v životě bude stále. A tak i přístup ke vzdělání jako k zásadní životní investici by měl být standardní zdarma (MŠ, ZŠ, OU a stř. škola) a nadstandardní placené (VŠ). I zde však "vyšťouráme" výchovný problém. Studentovi z dobře situovené rodiny školné zaplatí rodiče, student ze sociálně slabé rodiny bude muset studovat na dluh, nebo při studiu pracovat. Co s tím?

0 0
možnosti

jakadlec

1. 1. 2011 11:36
víš, autore, co je nejhorší

na  krizi morálky a současném, podle tebe socialistickém školství, že to opravdové socialistické školství bylo kvalitnější a hlavně levnější, to si v článku nezmínil

0 0
možnosti

ToMiSoft

3. 1. 2011 8:15
Re: víš, autore, co je nejhorší

A také demagogické a mnohdy předkládalo naprosto špatná či zkreslená, zato garniturou schválená, fakta. Děkuji, nechci.

0 0
možnosti

utajená milenka pana premiéra

1. 1. 2011 8:06
Přeji krásný nový rok

a pište zase o lásce! V;-)

0 0
možnosti

machinechrome

31. 12. 2010 21:32
model kanadskeho skolneho

dnes svami opet musim jen a jen souhlasit a skutecne zustava rozum stat na nekterymi prispevky!!tak abych vam nastinil jaka je situace ohledne vzdelavani v kanade treba to nekterym pomuze pozmenit jejich pokriveny nahled na to ze vzdelani neni  nutnost  ale kazdeho svobodne rozhodnuti  o investici do vlastni budoucnosti!v kanade je kazde  vysokoskolske vzdelani PLACENE a kazdy ktomu take tak pristupuje!on je totiz rozdil studovat s vedomim on to nekdo za me plati (viz .cesky system)a nebo jestli to jde z vlastni kapsy!!...

0 0
možnosti

machinechrome

31. 12. 2010 21:34
Re: model kanadskeho skolneho

zde ma k vysokoskolskemu vzdelani pristup opravdu kazdy bez rozdilu at uz je schpen platit

skolne sam a nebo vyuzije studenstkych pujcek. zde velice dobre

propracovaneho  systemu placeneho skolneho ktery je dosazitelny skutecne

vsem bez rozdilu!!otom s jakou zodpovednosti zde pote studenti pristupuji ke studiu urcite netreba diskutovat!!...

0 0
možnosti

hafusak2

31. 12. 2010 19:19
A napadlo Vás někdy,

že pokud někdo léta pracuje a dostává přitom jen část toho, co si zaslouží, tak si vlastně tu částku co ji označujete za dluh dávno odpracoval a zaplatil?

0 0
možnosti

František Matějka

31. 12. 2010 19:44
Re: A napadlo Vás někdy,

"...a dostává přitom jen část toho, co si zaslouží..." --- cože?

0 0
možnosti

echo.3

31. 12. 2010 19:05
Nez jdu neco slavit

popadne me vetsinou nutkani precist si nejaka moudra nebo filipiku od znameho ci neznameho mudrce. Nepohrdnu ani nadanym populistou. Idnes se zadarilo.

:-)

Doposud nedoceneny politik, lidovy myslitel, prilezitostny filosof, kovany zastance a propagator eugeniky, co by noveho vedeckeho oboru, znalec ekonomiky i prava, odbornik na vnitrni i zahranicne-politicke vztahy, zbrojni problematiku a specialista pro otazky strategie vzdelavani, nezklamal.

Veseleho Silvestra a stastny Novy rok preji vsem.

0 0
možnosti

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

31. 12. 2010 18:51
dotaz na autora

cos vystudoval ty, ty kápo? kolik platíš na daních ročně? že se navážíš...kdyby se platilo plný školný, tak by stát ztratil min. morální povinnost chtít po těch lidech s vysokým vzdělání s platy i vysoký daně, páč si to prostě zaplatili jako housku na krámě. Buď stát zainvestuje do studentíka a kasíruje ho až do důchodu (předp. že z něho vyždímá víc peněz na daních, než z nějakýho středoškoláka/gympláka, navíc činnost vysokoškoláka mnohdy vytvoří díky jeho podnikání a ekonom. aktivitě prac. místa, další daň. poplatníky, multiplikační efekt jeho studia) a nebo nabízí prostě vzdělání za plnou cenu...třeba čtvrt, půl, celý 1 mega podle školy, ale pak už by neměl vysávat takovýho člověka se "studijní megovou hypotékou" až do důchodu. Jestli je tady autor přívržencem objojího, maximálního vysávání, tak je to asi převlečenej rudej komanč, páč svobodný se snad prezentujou trochu jinak ne..

0 0
možnosti

tenkdovi

31. 12. 2010 20:20
Re: dotaz na autora

jjR^

0 0
možnosti

Nhau

31. 12. 2010 18:33
Výborný článek

R^

0 0
možnosti

Kru.El

31. 12. 2010 17:17
Školství

Plné roční školné pro Zubní lékařství na UK stojí 9 800 euro. Kolik 19-ti letých maturantů je schopných tohle zaplatit? ... Hádám, že moc ne.

Je tedy celkem přirozené to financovat z rozpočtu a zpětně to pak získat na daních. I ty odchody do zahraničí nejsou špatné, pokud dojde ke zvýšení kvalifikace a po pár letech pak návratu do ČR za rodinou (což je celkem častá situace). Část jich tam sice zůstane, ale považoval bych za silně kontraproduktivní někde něco vynucovat. To by odsud mohli začít odcházet talentování studenti již rovnou po maturitě a kdo by tu pak zbyl?

Myšlenka platby za VŠ není v principu špatná, ale vždy jen symbolicky. To částečně funguje i dnes, kdy vedlejší náklady na studium nejsou zrovna malé.

0 0
možnosti

František Matějka

31. 12. 2010 17:26
Re: Školství

"Plné roční školné pro Zubní lékařství na UK stojí 9 800 euro. Kolik 19-ti letých maturantů je schopných tohle zaplatit? ... Hádám, že moc ne." --- ale vždyť mají rodiče, od kterých si mohou půjčit, mají možnost si půjčit u komerčních institucí, nebo nechť jim za závazek služby X let pro plnění současných rolí státu toto financuje stát, jestli je potřebuje. Mohou také uzavřít smlouvu se svým budoucím zaměstnavatelem, který jim to rád za roky pracovního poměru pro něj zaplatí.... Je hodně variat, když by člověk chtěl je hledat.

0 0
možnosti

naruzichapodnebesy

31. 12. 2010 17:13
Na diskusích pod články

pana Matějky se mi moc líbí, že jsou bohaté, dlouhé, sice zřídka k věci a zhusta o osobním osočování, častokrát poněkud monotónní a kolovrátkově opakované - ale nešť, je jen dobře, že někdo dokáže povzbudit k tomu, aby se lidé pokusili vyjádřit a tříbit si svůj sloh.

Takže pane Matějko, děkuji Vám za články a názory, které v nich vyjadřujete - občas je třeba něco promíchat pěkně ode dna. 

A přeji Vám dobré vykročení do nového roku :-)R^

0 0
možnosti

František Matějka

31. 12. 2010 17:16
Re: Na diskusích pod články

:-) S díky opětuji! R^[>-]

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS